Лорънс Самърс очаква по-смела визия за инфраструктурата на САЩ

Лорън Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

21:57 | 12 април 2021
Обновен: 21:58 | 12 април 2021
Преводач: Мария Попова

Най-важното е като държава да направим инвестициите, които трябва да направим, а не как ги наричаме. Имаме нужда от по-добри мостове, имаме нужда да разширим широколентовия интернет, трябва да построим повече училища, трябва да гарантираме адекватни жилища за семействата с ниски доходи. Семантиката наистина не е толкова важна.

Честно казано, на мен ми се искаше да видя повече традиционна инфраструктура в този пакет, защото смятам, че сме изостанали с десетилетия и не съм сигурен, че пакетът е достатъчно голям, за да ни изведе в челните позиции. Не съм сигурен и, че има наистина важни, мащабни проекти. Има 80 милиарда долара, с които да се подпомогне работата на AmTrack, но няма големи нови системи. Иска ми се да видя един по-дързък и мащабен план за инфраструктурата.

Другото, което ми се иска да видя е повече дисциплина. Дисциплина, която да гарантира, че ние можем да осъществим всичко по рентабилен начин. Всички знаят, че метрото на Първо авеню в Ню Йорк струва 7 пъти повече на километър отколкото метрото в Париж. При това, в Париж също не са рентабилни.

Бих искал да видя по-голяма скорост при изпълнението. Близо до мястото,където преподавам в Харвард има един мост с дължина 600 метра. Отне пет години и половина да го ремонтират. Юлий Цезар е строял по-дълги мостове за 9 дни.

Искам да видя и стриктни анализи. Вероятно ще има такива анализи, които да показват, че тези разходи ще са поетапни. Например, няма съмнение, че трябва да имаме зарядни станции в цяла Америка и електромобили, но ние изградихме бензиностанции без за тях да плаща държавата. Дали наистина държавата трябва да плаща, доколкото това е залегнало в закона, за зарядни станции в цялата страна?

Мисля, че демократите са напълно прави за необходимостта от много повече ресурси, но и републиканците са прави когато подчертават ефикасността, темповете и когато подчертават нуждата от дисциплина при задаването на функциите. Но това е от огромна важност за нашата икономика, това показва огромната нужда от държавни заеми в някои области.