Johns Hopkins: Пандемията ще продължи в много страни

Д-р Амеш Адалджа, Център за безопасност на здравето Johns Hopkins

18:26 | 9 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Определено мисля, че ако в една част от земното кълбо бушува пандемия, останалите части от него все още трябва да вземат мерки.

Мисля, че ще се справим добре в САЩ с разпространението на ваксините и ще оставим пандемията до голяма степен зад нас.

Но тя ще продължи в много други страни и това ще създаде сътресения, защото ще има ограничения за пътуване и върху търговията.

Целта е да целият свят да елиминира пандемията. Затова трябва да внимаваме за случващото се в Бразилия и Индия и да направим така, че да получат достъп до ваксини, защото това е най-доброто решение.

Едва през 2022 г. цялото земно кълбо ще може да се освободи от обществената здравна криза.

Определено все още ще имаме горещи точки по целия свят през 2022 г.

Имаме Фондацията Бил и Мелинда Гейтс. Имаме програмата Covax, която се опитва да вкара ваксината в тези страни, в които ресурсите са ограничени. Но това ще отнеме известно време.

Ако се върнете към H1N1 през 2009 г., който порази Африка по-дълго отколкото по-голямата част от развития свят, тъй като нямаха достъп до ваксини, това ще бъде нещо подобно, с което трябва да се борим известно време и ще повлияе на начина, по който можете да пътувате, да търгувате и болниците на някои места все още ще се тревожат от заразата.

Това не е нещо, което се ограничава само до САЩ, Великобритания, Израел или която и да е друга държава с много ваксинирани.

ЕС беше много бавен със започване на ваксинирането и имаше множество проблеми с ваксината на AstraZeneca, което затрудни поставянето на препаратите в ръцете на хората.

Мисля, че доставките за ЕС ще се подобрят с всички останали ваксини, както и с ваксината AstraZeneca и ще постигнат целта си ако предприемат агресивни действия, но не бих се изненадал, ако пропуснат този срок.

Дано да го постигнат, защото колкото по-бързо се ваксинират, толкова по-добре ще бъде и за тях, и за останалия свят.