Johns Hopkins: AstraZeneca натежава в съотношението полза-риск в пандемия

Д-р Амеш Адалджа, Център за безопасност на здравето Джон Хопкинс

18:00 | 9 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Има някои първоначални опасения относно проучванията, при които са използвали формула с половин доза и с пълна доза, която не са могли да разберат и това ги забави в Съединените щати.

След това няколко пробни паузи заради трансверзален миелит, което е възпаление на гръбначния мозък, но не е свързано с ваксината.

А след това видяхте тази по-голяма пауза заради кръвните съсиреци, които още се проучват.

Моят общ анализ е същият: това е много рядко усложнение, ако изобщо е свързано с ваксината. Но когато има пандемия, която е извън контрол, съотношението полза-риск, дори ако има този малък шанс за образуване на съсиреци, все още е в полза на ваксината.

Не сме виждали такива данни от Великобритания, където използват AstraZeneca като един от стълбовете на техният пандемичен отговор.

Но всичко това се свежда до начинът, по който широката общественост приема ваксината на AstraZeneca.

След това имаше объркване в завода в Балтимор. Това достига до хората, които си казват: може би трябва да взема друга ваксина, защото тази има много проблеми.

Не е честно спрямо препарата на AstraZeneca, обаче това е реалността с колебанието към ваксините.

Важна роля играе и начина, по който ЕС помогна да се справи със ситуацията. Това е нещо, което ще могат да поправят и да получим одобрение за ваксината на AstraZeneca в САЩ.

Но всички тези негативни заглавия ще се наслагват в съзнанието на средния човек.