Колко би струвало отлагане на Олимпиадата

Куруми Мори, Bloomberg News, Токио

11:00 | 10 март 2021
Обновен: 14:08 | 10 март 2021
Автор: Антон Груев

Сметката е солена – поне 300 млрд. йени или 2,9 млрд. долара. Договорът между градът-домакин и Международният олимпийски комитет не включва клауза за отмяна. Защото никой не си е представял сегашната ситуация.

Като цяло разходите за олимпиадата се изчисляват трудно, защото трудно се определя кои са олимпийски разходи и кои не са.

Между другото официалните разходи за игрите възлизат на 15,4 млрд долара, което я прави най-скъпата Олимпиада в историята.

Защо шефът на организационния комитет подаде оставка?

Добър въпрос.

В случай, че не сте разбрали, Йоширо Мори, 83-годишният бивш премиер и президент на Организационния комитет за олимпиадата на практика каза, че срещите с жени отнемат прекалено много време, защото говорим твърде много.

Сексистките му коментари предизвикаха критики от целия свят и го принудиха да се оттегли от поста си.

А когато новината беше публикувана, местни източници спрягаха името на 84-годишния член на залата на славата бивш японски футболист Сабуро Кавабучи.

Но идеята да бъде заменен един мъж над 80-годишен мъж с друг също предизвика критики, затова организационният комитет избра министъра на олимпиадата Сейко Хашимото за нов ръководител.

Какво мисли обществеността за игрите?

Местни социологически проучвания показват ниска подкрепа и сериозна съпротива от обществото.

В проучване от януари, телевизионният оператор NHK откри, че почти 80% от допитаните смятат, че игрите отново трябва да бъдат отложени или изцяло отменени.

От тогава броят на новоустановените случаи с ковид в Япония постоянно намалява, но опасенията за ново избухване на заразата продължават да витаят.

Ако олимпийските и параолимпийските игри все пак се проведат има само едно сигурно нещо – те ще са много по-различни от всички преди тях.