Ваксините са тук, потребителите - готови да харчат

Джо Уайзентал, Bloomberg

19:56 | 4 март 2021
Обновен: 19:57 | 4 март 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Круизи, концерти, сцени за музика на живо - въпреки че всички тези  бизнеси още не са на предпандемичните си нива, акциите на бранша са с олимпийски скок  в последните  месеци.

Да вземем круизитe Royal Carribean.  Акциите й поскъпнаха 4 пъти спрямо дъното им от март 2020 г .. Резервациите вече набират скорост, а вирусът дори все още не е изчезнал.

 Или да вземем акциите на развлекателната  Live Nation Entertainment, ударили рекорден връх. Помните, че това бе първият бранш, който се срина преди около година, когато  страхът от заразата започна да расте. Напоследък акциите й са в пълен възход. Хората дори са готови да  напълнят отново нощните клубове.

Да вземем акциите на фирмата за нощни забавления RCI Hospitality, които също се покачват. Невероятен тренд, доста над предкризисните пикове.

Световната ваксинационна кампания набира скорост, оптимизъм за отваряне е повсеместен, над 245 милиона дози са инжектирани  в света към момента. Някои страни отбелязаха значителен напредък.

Изводът е, че отварянето е горещата тенденция. Но ако се замислим как беше, да речем, преди 11 месеца, когато говорихме за субсидии и федерални помощи за бизнесите, за спасяването на зомби компании, които ще просперират в новата икономика.

Е, оказа се, че в бизнес моделите на тези компании няма нищо сбъркано, просто бяха масово поразени от пандемия, случваща се веднъж на век.

Изглежда, потребителите са готови пак да се възползват щедро от офертите им.