Пазарите очакват ОПЕК+ да приеме увеличаване на производството

Пол Уолъс, Bloomberg

11:45 | 3 март 2021
Автор: Мария Попова

На пазара преобладава мнението, че ОПЕК+ ще приеме увеличаване на производството на петрол от следващия месец. Въпросът е: с колко? Мнозина инвеститори смятат, че можем да очакваме увеличение от 1,5 милиона барела дневно. Тук се включват 1 милион барела, които Саудитска Арабия едностранно съкрати през миналия и този месец и още половин милион барела за останалите страни членки. Но все още има много неизвестни около решението.

Bloomberg научи, че Саудитска Арабия може и да реши постепенно да възстанови едностранно съкратените добиви вместо да ги възобнови наведнъж в началото на април. Това е ключов момент за пазара и вероятно ще определи движението на цените на петрола веднага щом резултатът от срещата на ОПЕК стане известен в четвъртък.

Малко или много, пазарите са включили в предвижданията си за цените увеличение от 1,5 милиона барела, но то може и да е по-малко, защото Саудитска Арабия все още е доста предпазлива. Тя е един от най-предпазливите членове на групата от 23 държави в ОПЕК+. Саудитците  постоянно говорят за това, че макар цените на петрола да се повишават от ноември насам – повишението е от около 60% - пазарът все още е твърде неблагоприятен и трябва да се изчака по-нататъшно повишаване на търсенето, по-широко разпространение на ваксините в Европа и САЩ. Едва тогава ще могат да кажат, че времената вече са добри и могат да увеличат производството.

Това ще очакват пазарите и ще следят позицията на Саудитска Арабия на тази среща. Други членове, като Русия и ОАЕ са нетърпеливи да увеличат производството, да се възползват от повишените цени и да увеличат пазарния си дял. Защото тези две страни и някои други членки имат притеснения, че ако ОПЕК не увеличи производството, американските шистови производители ще се възползват и ще заемат значителен пазарен дял.