Израел потвърди надеждата за Pfizer

Рейчъл Чанг, Bloomberg

20:30 | 25 февруари 2021
Обновен: 01:15 | 26 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Израел е в голяма степен потвърждение на надеждите ни по време на клиничните изпитвания.

То е важно, защото в реалния свят хората имат различно поведение и има много повече неизвестни отколкото при клиничните изпитвания. Факт е, че иРНК ваксините оправдаха надеждите ни за ефикасност, а това е добър знак. Особено важно е, че те на семо предотвратяват тежко протичане на болестта и смъртните случаи, но и не позволяват предаванена вируса.

Това не беше проучено по време на изпитванията и не беше сигурно дали работи. Но резултатите от Израел показват, че ваксините предотвратяват в значителна степен инфектирането. Това означава, че може да спрат разпространението на вируса, а не само да предотвратяват смърт.

Ако тази ваксина се разпространи по целия свята, то пандемията може да бъде спряна, но проблемът е, че няма достатъчно количества и логистика, за да стигне навсякъде.

 

Ваксината на Johnson & Johnson е третата която трябва да получи одобрение в САЩ. Това пример за тезата колко необходими са ни различни типове ваксини, за да неутрализираме пандемията по света.

Ваксината на J&J не е толкова ефикасна колкото тази на Pfizer, но тя пък е еднодозова ваксина, което е много важно за някои страни и особено за развиващите се страни. Там е много трудно да бъдат накарани хората да се върнат за втората доза.

Разнообразието от ваксини позволява те да се ползват според обстоятелствата и точно това ще помогне за прекратяването на пандемията.

Много държави в Азия казаха, че искат да изчакат и да видят развитие, защото пандемията беше много по-добре овладяна в Азия. Там ситуацията не беше толкова тежка колкото на запад, нямаше толкова смъртни случаи.

Затова и много държави решиха да изчакат тези експериментални ваксини, да видят какво ще се случи на запад.

Сега, когато над 200 милиона души по цял свят са ваксинирани, азиатските страни също се присъединяват. Кампанията започва тази седмица в Хонконг, в Япония, Австралия, Нова Зеландия, Малайзия, Южна Корея. Азиатските държави искат да са сигурни, че няма да изостанат след като западните държави заговориха за бързо отваряне след ваксинациите. Азия не трябва да изостава по отношение на отварянето си за пътувания.