Проблемът с мръсния въздух в Алмати, част 2

Павел Александров, създател на сайта AirKaz.org

08:53 | 25 февруари 2021
Обновен: 08:56 | 25 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Доколкото ми е известно, проблемът съществува много отдавна, от времето, когато въглищата се ползват за отопление,  да речем от 30 – 40  години. Но става все по-опасно просто защото градът  се разраства, нивата на потребление на въглища също растат. Така че всичко си остава в атмосферата на града, просто защото сме в котловина. Има топлинна инверсия заради която замърсяването не може да се пренесе нагоре в атмосферата.

Обявен е мащабен план за преминаване на  топлоцентралата ни на газ. Официално това ще отнеме пет години. Но някои експерти твърдят, че ще са нужни до десет години. Което значи, че ще трябва да дишаме мръсен въздух още десет години.

Не се вземат достатъчно мерки, с оглед важността на проблема.  Това не е главен приоритет за местните власти, който да решават или поне да информират хората.

 Що се отнася до самото проучване, то е с нулево правителствено внимание. Но има сходно проучване на Kaz Gydromet, който е официалния орган, отговарящ за оценката  качеството на въздуха и водата на Казахстан. И докладът им в общи линии  беше същият. Интересното бяха данните  при COVID карантината, защото преди нея мнозина бяха убедени, че трафикът е виновен за въздушното замърсяване. Но по време на карантината трафикът по улиците беше почти нулев, а замърсяването на въздуха бе все така високо.

Беше много интересно да гледаме как  официалните лица сменят позициите си. Сега те признават, че горенето на въглища е  сред главните и най-тежки виновници за замърсяването. Така че нещо се променя. След като официалните позиции се променят, се вземат и някои мерки. Но от моя гледна точка всичко става прекалено бавно. Животът ни е прекалено кратък. Правя това от четири години и оттогава не виждам голям напредък.