Universita Cattolica: Драги е популярен в Италия

Карло Котарели, директор в Universita Cattolica

20:30 | 16 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Драги се радва на голяма подкрепа. Той е много популярен в Италия днес. Неизбежно той ще трябва да направи някои компромиси, за да получи подкрепата на политическите партии. Както вече се каза, това може и да не е правителството на най-добрите, но вероятно е най-доброто правителство, което е възможно да имаме в момента.

Даниеле Франко е вероятно най-опитният специалист в публичните финанси в Италия. Докато управляваше националната банка, той работеше върху фискалните проблеми. След това се премести в Министерство на финансите, където работеше като главен счетоводител,  Ragioniere Generale както казваме ние. След това отново се върна в националната банка, но той винаги се е занимавал с фискалните данни и политики в Италия.

Има много важни неща, които това правителство може да направи. По-лесно ще се осъществят промени, които имат подкрепата на всички партии като реформата в администрацията, реформата в съдебната система, публичните инвестиции.

Но и ма и неща, които трудно ще се осъществят, защото по тях няма съгласие в коалицията. Например, данъчната реформа – тя е силно политизирана и различните политически партии имат различни възгледи. Но както казах, има много важни проблеми, които правителството може да реши и приоритетът, разбира се, е борбата с COVID.