Кои са 50-те компании, които да следите през 2021, част 1

Дейвид Дуайър, директор „Глобални проучвания“ в Bloomberg Intelligence

09:07 | 28 януари 2021
Обновен: 09:08 | 28 януари 2021
Автор: Мария Попова

Аз съм Дейвид Дуайър, директор „Глобални проучвания“ в Bloomberg Intelligence, който е отделът за проучвания на Bloomberg.

Bloomberg Intelligence отразява над 130 индустрии, 2000 компании и десетки пазари на акции, книжа с фиксирана доходност, валути, суровини и много други.

Всяка година в партньорство с Bloomberg Business Week създаваме списък от 50 компании, които да следите през предстоящата година.

Радваме се да ви го представим и тази година.

Едно от нещата, които искам да отбележа е, че 2020 беше определено бурна година. И едно от нещата, които всички забелязаха беше, че когато пазарите започнаха да се възстановяват след първоначалния етап на COVID, техен двигател бяха компаниите на растежа с голяма капитализация.

Според нас възможностите ще са малко по-различни през 2021 г.

След няколко дни Джина Мартин Адамс, нашия глобален пазарен стратег, ще говори пред вас.

От няколко месеца, тя твърди, че възможностите ще се изместят по посока на наваксването от компании, които са по-скоро стойностно ориентирани и с по-малка капитализация.

Надяваме се, точно сред тях да сме уловили нашите 50 компании, които да следите.

Като имаме това предвид, искам да подчертая, че тези 50 компании са разделени на редица различни теми.

Не е изненада, че най-голяма е темата за възстановяването след COVID и кои компании ще извлекат ползи от това възстановяване.

Интересното е, че някои от другите теми имат връзка с възстановяването след COVID – зеленото възстановяване също е важно, новите продукти – често това са нови продукти, които придобиват значителна важност в света след COVID; дигиталната трансформация беше ускорена именно заради COVID.

Разбира се, винаги са налице и ситуации свързани с корпоративни действия като промени в управата, публични предлагания, диверсифициране и други.

И накрая, последните три сфери, в които електронната търговия се ускори и преминава на друг етап след COVID.

Тук е и смарт-здравеопазването, разбира се, и финансовите технологии и дигитални плащания.