Кои са 50-те компании, които да следите през 2021, част 3

Дейвид Дуайър, директор „Глобални проучвания“ в Bloomberg Intelligence

17:36 | 27 януари 2021
Обновен: 19:44 | 27 януари 2021
Автор: Мария Попова

Отиваме към Европа и една друга сфера.

Компанията е наречена Wizzair.

Всички се питаме какво ще стане с авиоиндустрията, кои авиолинии ще се възстановят успешно.

Според нашите анализатори, Wizz Air прави впечатление.

Тя е източно европейска компания и преди COVID беше най-бързо развиващата се европейска авиокомпания.

Много добре позициониран доставчик на ниско бюджетни пътувания по въздух. Аргументът ни е, че те разполагат с достатъчно ликвидност, за да преживеят кризата.

Освен това имат толкова добра капитализация, че могат да покрият фиксираните си разходи чак до началото на 2023, дори и нито един от самолетите им да не лети. Много впечатляващо.

Нискотарифният профил на компанията и липсата на съюзи в сравнение с конкурентите, наистина я поставят в позиция успешно да разшири пазарния си дял в Европа. И най-важното е, че има значителна експозиция на по-бързо развиващите се икономики в Източна Европа като Унгария, Полша, Румъния.

И накрая, ще се върна към дигиталната трансформация и отново сме в Африка.

В този случай сме в Южна Африка и една от главните банки там – Capitec.

Конкретно тази банка е страхотен пример за компания, която е спечелила и се е разраснала значително през последните години благодарение на дигиталната трансформация.

Уникалната им клонова мрежа е изградена на основата на силни технологични иновации.

Има предимство пред конкурентите си, защото има съотношение разходи/приходи от около 40%  за разлика от другите банки, където то е 60%. Тази висока ефикасност води до възвръщаемост на акциите от 25 до 30% и високи темпове на растеж спрямо  възвращаемост от 15% за конкурентите.

Напълно интегрираната им технологична платформа е наречена GlobalOne и дава възможност на клиентите на банката да виждат всички нейни продукти на едно дигитално място. Така, клиентите могат бързо да се възползват от комбинация от продукти.

Това е компания която е съсредоточена не само върху банкирането за малки и средни предприятия, но и възнамерява да разшири дигиталната си платформа и да обхване и други области, включително клиенти с висока нетна стойност, банкиране на дребно и дори застраховане.

С това завършваме, благодаря. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате въпроси за някоя от компаниите, които представихме в Bloomberg Businesweek – 50 компании, които да следим.