Защо ESG е важна тема, част 2

Алистер Марш, Сонали Базак, Bloomberg

13:30 | 27 януари 2021
Обновен: 14:18 | 27 януари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Тази година Конференцията  на ООН за изменение на климата COP26 ще се проведе в един от най-зелените градове в света, като целта е насърчаване на световните лидери да припознаят амбициозните цели за орязване на емисиите за свои.

Събитието ще се домакинства от гр. Глазгоу, Шотландия, и ще има и значим акцент и върху това как сектора на финансовите услуги допринася в борбата срещу глобалното затопляне.

Бившият гуверьор на Bank of England Марк Карни, лидер на промяната във финансовия сектор за осъзнаване на рисковете и възможностите, породени от една затопляща се планета, прицелно ускорява усилията си за превръщането на конференцията в крайъгълно събитие в трансформацията на финансите в един свят с нулеви емисии. Целта му е климатичните рискове да залегнат в сърцето на всяко финансово решение.

Това помага на лидерите от Великобритания, ЕС и САЩ да променят фокусната точка на промяната. А Китай, Япония и Южна Корея също дадоха обещание за нулеви въглеродни емисии.

Има много начини инвеститорите да бъдат приобщени: от нарастване на инвестиционните обеми на зелените облигации, издавани от компании, търсещи промяната към едно по-устойчиво бъдеще. До милиардите, инвестирани във възобновяема енергетика. Близо 3 трилиона долара такива инвестиции са направени само за последните 10 години. Инвеститорите слагат климата на предна позиция в инвестиционния си списък. И то в много по-широк мащаб.