Защо ESG е важна тема, част 1

Сонали Базак, Bloomberg

14:00 | 27 януари 2021
Обновен: 14:19 | 27 януари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

От горските пожари, опустошаващи места като Калифорния или Австралия, до повсеместно влошено време. По данни близо  8200 човека са починали вследствие на климатични събития в  2020 г. Годината на бури, пожари и наводнения съвкупно струва на човечеството  щети за около 210 милиарда долара.

Цената на климатичните промени се вдига. И като стане дума за проблеми от екологично-социално-корпоративно естество за инвеститорите и правителствата в цял свят, действията за опазване на климата трябва да са на фокус тази година.

"Промените в климата са сред най-големите рискове за нашето поколение,  както и за следващото. Това е огромен проблем за всички ни, особено по отношение на дългосрочни ни инвестиции", каза Марк Мeйчин, президент и главен изпълнителен  директор на CPP Investments.

"Той съдържа много повече от сезонна аномалия на климата. Наистина ни трябва честна дискусия за прехода към новото бъдеще", смята Кристофър Джей Ейлман, главен инвестиционен директор CalSTRS.

Планетата се затопля все повече и повече. 2020 г беше втората в класацията по високи температури изобщо. Докато корпорации и правителства се надпреварват да ограничат затоплянето в състезанието към нулеви емисии, то темпът не е достатъчно скоростен за инвеститорите. Пенсионните фондове се съюзяват, както и с правителствата, за насърчаване на промяната в компаниите.

Според Ан Симпсън, управляващ инвестиционен директор CalPers "този координират подход ще ни позволи да наберем повече скорост. Защото като говорим за нулеви емисии до 2050 г, нямаме и секунда време за губене".