Доларът трябва да е по-евтин

Марк Матюс, управляващ директор на Bank Julius Baer

13:13 | 20 януари 2021
Обновен: 14:03 | 20 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ще е събитие, ако Йелън каже, че пазарните сили ще могат да диктуват посоката на долара, защото несъмнено доларът е основен компонент в движението на рисковите активи.

Достатъчно е само да си припомним 2014-2015 г., когато доларът се покачи, пазарите се понижиха и обратното – през последните две години, когато доларът се понижи, рисковите активи поскъпнаха.

Не мисля, че тя ще го направи, но ако наистина каже, че решението е на пазара, то пазарът определено ще е доволен, защото както знаем, налице е единодушното мнение, че доларът трябва да е по-евтин.

Повечето суровини, всъщност като казвам повечето имам предвид всички, почти всички суровини са с доларови цени.

Така че, ако доларът поевтинее, както знаем от историята, хората, чиято основна валута не е доларът могат да купят повече суровини и техните цени се покачват и това води до инфлация.

Но другото, което знаем, е, че през последните десетина години налице е огромната дефлационна сила на технологиите.

А не виждам тя да се отдръпва – напротив, тя се ускорява заради COVID пандемията.

Смятам, че тези сили ще се неутрализират една друга.

От една страна ще има стимули и като цяло по-слаб долар, но от друга – продължаващата дигитална промяна, която поддържа цените ниски.

Ние сме в класическия пример -  аз си стоя в хола и разговарям с вас.

Преди време щеше да се наложи да взема такси до летището, да си купя скъп самолетен билет, за да дойда да се срещна с вас в Дубай.