Китай показва какво ще бъде търсенето на петрол след пандемията

Фатих Бирол, директор на Международната енергийна агенция

12:39 | 12 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме избор като правителства, НПО и индустрия – или ще живеем на планета, която няма да има почти нищо общо с тази, която преди сме познавали, или ще променим начина на производство и използване на енергия.

Затова трябва да използваме повече технологии на зелена енергия, от слънчева, вятърна, водородна, електромобили, ядрена енергия и да намалим дела на изкопаемите горива в потребленнието, ако сме сериозни към климатичните проблеми.

Ако правителствата не променят политиките си, търсенето на петрол ще се върне както преди кризата. Това стана миналата година.

Да, глобалното търсене на петрол намаля значително, но поради локдауните, спада на глобалната икономика. Не се понижи защото нови технологии смениха петрола.

С възстановяването на икономиката и овладяването на пандемията, ще видим как глобалното търсене на петрол ще се възстанови на нивата отпреди кризата, освен ако правителствата не въведат нови енергийни политики.

Например да дадат повече тласък на електромобилите.

Ако искате да видите какъв ще бъде светът на петрола след пандемията, има един пример. Китай.

Китай е страната, която първа излезе от пандемията и икономиката й се възстановява. В момента търсенето на петрол от Китай е по-високо, отпреди пандемията, преди кризата. Значително се възстанови.

Затова без нови държавни политики, няма да има промени в траекторията на търсенето на петрол, особено проблемът с пиковия петрол, който бе много обсъждан, освен ако правителствата не въведат нови политики и нови технологии.