IEA: Още много години ще ни трябва природен газ

Фатих Бирол, директор на Международната енергийна агенция

12:36 | 12 януари 2021
Обновен: 12:40 | 12 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не мисля, че преходът към чисти енергии ще стане за няколко месеца и дори няколко години. Това е дълъж процес, но ще се случи.

Няма друг път. Няма да има енергийна компания, нито страна-производителка на петрол, която да не бъде засегната от прехода към чиста енергия.

Да, тази и следващата година все още ще ни трябва петрол. Но в бъдеще ще ни трябва все по-малко. Страните, чиито икономики зависят от приходите от петрол и газ ще стават все по-уязвими от енергийния преход и въвеждането на нови енергийни технологии в резултат на по-малко петрол за износ и повече флуктуации в цената.

Затова по-добре да си реформират икономиките, да разширят базата й, за да не се изправят срещу сериозни икономически и евентуални социални проблеми в резултат на прехода към чиста енергия.

Определено,защото не само че цените на LNG са много високи, но в същото време някои страни в Северното полукълбо са изправени пред предивикателства за енергийната сигурност.

Затова с много студената зима и някои затворени производства в различни страни по света в някои страни-износителки, имаме такъв проблем.

Очаквам със смекчаване на температурите някои затворени производства да бъдат отворени. Ситуацията ще се нормализира в следващите дни и седмици.

Още много години ще ни трябва природен газ. Ще го използваме още много години. Но е много важно производителите на газ, първо да минимизират, ако не и да ликвидират напълно изтичането на метан в атмосферата.

Освен въглеродният диоксид, метанът също е газ, който причинява парников ефект. Това може да се постигне, ако компаниите не са алчни, биха могли да поправят този проблем и да намалят до минимум и ликвидират това изтичане.

Второ, тези компании трябва да намерят по-природосъобразно използване на природния газ. Например смесен с водород или чрез улавяне на въглерод.

Така че да, природният газ има бъдеще, но газовата индустрия трябва да стане част от решението.