Биоразнообразието във фокуса на мениджърите на фондове, част 2

Алистър Марч, Bloomberg

13:54 | 4 декември 2020
Обновен: 13:56 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Анита Дахор е мениджър устойчиво финансиране, това е работила и заедно с други свои колеги от финансовия бранш основава нещо, наречено „Клетва за биоразнообразие“. В общи линии това са финансови фирми, главно в Европа, застрахователни и инвестиционни мениджъри, които обещават няколко неща.

Обещават да се опитат да измерят въздействието на инвестициите им върху биоразнообразието. Да се опитат да минимизират това въздействие, като се обвържат с обещания за намаляването на това въздействие.

Това може и да звучи просто за изпълнение, но всъщност е много сложно.

Защото проблемът с климатът е фокусиран главно във въглерода, а има много научни изследвания и практически инструменти, които измерват въглеродния интензитет и ефектите му върху глобалното затопляне върху даден портфейл.

Но не и как се отразява на биоразнообразието.

Те се опитват да създадат рамка, чрез която финансовите мениджъри с огромния си достъп до пари, да могат да ползват влиянието си и да спомогнат да се обърне загубата на биоразнообразие – това е главната им цел.

Много е смела, защото от климатична гледна точка, правителствата си поставиха Парижките цели. Има поставени цели за намаление температурата или поне за задържането на ръста й на определено ниво.

Към момента няма глобален консенсус за биоразнообразието.

Тези мениджъри на фондове изпреварват правителствата преди конференцията на ООН догодина по въпросите на биоразнообразието. Тя ще постави някаква голяма и смела цел, в  която финансовият сектор ще може да изиграе своята роля и да допринесе за обръщане тенденцията на загубата на биоразнообразие по същия начин, както усилията за забавянето или ограничаването на глобалното затопляне.