Биоразнообразието във фокуса на мениджърите на фондове, част 3

Алистър Марч, Bloomberg

13:56 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Прав сте да сте скептичен, еко-корпоративният пиар е най-голямата заплаха или най–голямото клеймо върху ESG индустрията. ESG е индустрията на устойчиво управление на активи, която расте експоненциално.

Фондове за управление на активи от най-различен калибър, както и  банки се включват в хора и казват: „Ние дълбоко се тревожим за планетата си, за жителите и екосистемите й и ще направим всичко по силите си, за да я запазим.“ Но това много често е въздух под налягане. Така че, да, трябва да бъдем предпазливи.

И когато става дума за биоразнообразие, да се върна към предишната си тема, това е толкова по-детайлен, комплексен въпрос, че реалното му измерване, измерването на напредъка по него е много по-трудно.

Следователно това отваря по-широко вратите за хиперболизирани интерпретации на дадени постижения.

Това е еко-корпоративен пиар пар екселанс.

Така че, да, прав сте да сте скептичен.

Това до голяма степен е неразработена територия. Няма доказателства, че тези мениджърите,  които управляват активи ще имат реален положителен принос към проблема.

Така че на този етап това е любопитно и важно, защото кризата в биоразнообразието е реална, към момента над 1 милион животни и растения са застрашени от изчезване.

Това е на-големият брой изобщо в историята.

Кризата е реална и си струва да се положат усилия за разрешаването й, но има и голямо пространство за всякакви заблуди и неверни интерпретации, каквито нямаше при климатичния фонд.