Хидвеги: Унгария е против политическия шантаж

Балаш Хидвеги, член на ЕП от Фидес

18:14 | 30 ноември 2020
Обновен: 18:21 | 30 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

За преговорите, които предстоят: Унгария и Полша не са против разговорите за върховенството на закона. Не сме против демокрацията. Дори не сме против теоретично за промяна на договора на ЕС, ако мнозинството и всички искат това.

Това обаче трябва да стане както трябва.

Ние сме против политическо изнудване.

Против сме срещу напълно субективна и пристрастна злоупотреба с термина „върховенство на закона“ срещу страни с консервативно правителство. А това виждаме. Това е проблем.

Няма да приемем прокарване тихомълком на промени в договорите. Това противоречи на договора на ЕС. Ние сме решени да защитим финансовите интереси в ЕС. Имаше споразумение за това през юли в Съвета на Европа.

То бе торпилирано от радикалната левица и особено от ЕП след това.

Нека съм ясен: в момента в договора в сила в ЕС вече има механизъм, който би трябвало да се занимава с опасения или дебат за върховенството на закона, ако има такива.

Това е процедура по член 7.

Ще ви напомня и че този механизъм бе стартиран срещу Полша и Унгария и за това вече се водят преговори в Съвета на Европа. Там би трябвало да се водят. Това е записано в договорите. Това е ок.

Сега обаче се опитват да приложат нов механизъм за върховенството на закона, който да засяга използването на европейски средства. Това засяга цялото функциониране на ЕС.

Ще бъде обвързан с идея за върховенството на закона, която не е ясно дефинирана.

Може да има политически злоупотреби с нея.

Може да се използва за изнудване на някои правителства, които са против мейнстрийма в Брюксел.

Това не е приемливо. И ние няма да го приемем.

Ако се върнем към компромиса от юли, който ясно постановява, че всички страни-членки се ангажират с ясна защита на финансовите интереси на ЕС, т.е. че корупцията е неприемлива и че нещата трябва да бъдат законни, според правилата.

Тук няма никакъв проблем или дебат.

И ако ЕС иска да реши и дори още да засили този дебат за върховенството или защитата на закона, това може да стане с междуправителствена конференция.

Ако има споразумение на нея, тя може да доведе до промяна в договора.

Това е пътят. Ние сме готови да го направим. Отворени сме за това, но отхвърляме политическото изнудване, което започна срещу нас в последните няколко години.