Янзън Хуан: Ваксината е сред най-важните пробиви на медицината за последния век

Янзън Хуан, директор на Center for Global Health Studies, Seton Hall University

08:26 | 11 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Като се вземе предвид, че ефикасността е 90%, което е много над изисквания праг за ефикасност от 50%, за да бъде одобрена една ваксина срещу COVID-19.

Изненадан съм, че в глобалната надпревара за откриване на ваксина, един производител, в случай Pfizer обявява междинните резултати от изследване на ваксина във фаза 3 на клинични проучвания.

Все още има много неизвестни свързани с вируса. Например, дали ще може да предпазва от тежкия вариант на заболяването, колко продължитела е защитата му. Освен това са нужни две дози, което може да понижи възможността за бързо масово производство.

Все още не е ясно дали ваксината ще бъде включена във ваксинния пул COVAX. Но със сигурност, тя е сред най-важните пробиви на медицината за последния век.

Много вероятно е пандемията от COVID да се окаже втората пандемия заличена единствено чрез ваксинация. Втората, защото едрата шарка е първата заличена само чрез ваксинация.

Испанският грип от 1918г например, Азиатският грип от 1957г,  Хонконгският грип от 1968г, и през 2009г пандемията от свински грип – всички те изчезнаха не защото прекъснахме веригата, по която се предават, а защото те сами изчезнаха.