Защо Китай иска да промени Тибет, част 1

Джон Лиу, Bloomberg

12:00 | 4 ноември 2020
Обновен: 14:28 | 4 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Някои от стратегиите използвани от правителството на Китай са противоречиви. Най-противоречивата от тях е стратегията по преселването. Селищата, които ние посетихме, хората, които живеят в тях – явно има неща, които са подобрили живота им. Но другото, което се забелязва е, че техният начин на живот се е променил коренно.

Това е компания, в която работят около 150 служители. Те произвеждат плодове и зеленчуци и всички печелят около 50 хиляди юана годишно, което е много добра заплата. Но не така бихте очаквали да изглежда Тибет. Това е една от основните критики по стратегията – тя неотменно променя тибетската култура и потенциално би могла да я заличи.

Друг повод за критика е, че тези селяни, тези номади са били принудени насила да се преместят. Не видяхме доказателства за това, но пък ние бяхме част от пътуване организирано от правителството. Държавен служител ни водеше при всички, с които разговаряхме, а тъй като повечето хора говореха единствено тибетски, можехме да говорим с тях само с помощта на преводач. През повечето време, преводачът беше дръжавен служител. Ако е имало принуда, ние не я забелязахме. Не забелязахме и някакви широко разпространени или забелязващи се признаци за принуда.

Доколкото можем да съдим, хората, с които говорихме бяха щастливи, че са се преместили, радваха се, че са се преместили.