TikTok се готви за втора съдебна битка

Стивън Енгъл, Bloomberg

17:01 | 15 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

TikTok спечели първата временна отмяна на заповедта за забраната му във Вашингтон с решение на федералния окръжен съдия Карл Никълс на 27 септември. То беше за първия указ на Тръмп, който беше блокирал ТiкТок, приложението на ByteDance да присъства в магазините за приложения в САЩ, както на Аndroid, така и на Apple.

ByteDance оспори иска, с аргумента че администрацията на Тръмп е надвишила правомощията си според Закона за извънредните правомощия и съдията се съгласи и наложи временно спиране на забраната им.

Следващите ограничения предстои да влязат в сила на 12 ноември. Това е втората заповед на Доналд Тръмп, която включва и срока за продажба на американски купувач.

Тя ще възпрепятства и американските компании от предоставяне на уеб услуги, които правят приложението налично в САЩ. Затова ТikTok подаде иск пред съда, за да блокира новите забрани, като отново казва, че чрез заповедта Доналд Тръмп е надвишил правомощията си.

„Ще има постоянна опустошителна вреда на потребителската база на TikTok и конкурентна позиция, дори и ако правителствената забрана бъде отменена след период на няколко седмици или месеци.“

Ще видим как ще се развие това. Първият рунд спечели TikTok. Ще видим за втория рунд.