Шолц е уверен, че ЕС ще финализира фонда за възстановяване през 2020, част 1

Олаф Шолц, министър на финансите на Германия

16:37 | 15 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Голям успех е, че в ОИСР вече имаме договореност за проекта за минимално облагане и проекта за дигиталния данък. Това вече е така и за Г-20 и е добре, че въпросът присъства и в дискусиите, които водим тук. Всички са съгласни, че трябва да имаме решение до лятото на следващата година. Това е напредък, който не очаквахме преди няколко месеца, така че той е много добър. Сега трябва да работим усилено, така че това да се осъществи и да стане реалност.

Наистина е важно да удължим отлагането на обслужването на задължения от страните, които имат нужда от нашата подкрепа. Но също толкова важно е да отбележим по-съществен напредък и трябва да има договореност за по-продължителен период, който да включва повече страни извън настоящото отлагане на дълговете. В помощта за най-бедните държави говорим и за преструктуриране. Това е напредъкът, от който се нуждаем следващата година.

Преструктурирането трябва да включва всички държави кредиторки в света, включително и Китай и това е наистина ключов момент.

Важно е да се разбере, че за държавите в трудна ситуация са важни не само страните от традиционния Парижкия клуб, които отпускат много пари. Така че е важно да включим и останалите като Китай, който е много важен световен кредитор и трябва да е част от решението.