ЕС иска ребалансиране с Китай

Дерек Уолбанк, Bloomberg

17:09 | 1 октомври 2020
Автор: Петя Кушева

Западни икономики и САЩ се опитаха да увеличат присъствието на собствени компании на китайските брегове, което не се увенча с много успех. Но ЕС се опитва някак отчасти да върви по този път. Те искат малко повече ​​реципрочност, както го наричат т.е. това, което Китай може да прави в Европа да съответства на онова, което европейските компании могат да правят в Китай.

Има известни притеснения, че европейските фирми все още са малко по-трудно допускани в Китай, отколкото обратното. И така ще се търси ребалансиране на това. Относно търговските пакети за Европа може би има място за разиграване.

Европа търси малко повече гласност по въпросите отнасящи се до правата на човека в Китай. И там се натъква на съвсем стандартната китайска линия, която е че това е вътрешен въпрос и че вътрешните проблеми са проблеми на Китай, не на някой друг.

Така че да се търси раздвижване там или да се правят опити да се поставят условия относно някакво движение там, ще доведе до познатите пречки, които сме виждали и при други неща тази и миналата година.