Пауъл за пазара на труда

Джеръм Пауъл, председател на Фед

12:20 | 17 септември 2020
Обновен: 12:25 | 17 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

На пазара на труда изгубените около 22 млн работни места през март и април бяха възстановени, след като много хора се завърнаха на работа. Безработицата се понижи в последните 4 месеца, но остава висока, 8,4% през август.

Въпреки че приветстваме този напредък, няма да престанем да следим милионите американци, останали без работа.

В бъдеще FOMC очаква безработицата да продължи да спада.

Средната прогноза е за 7,6% безработица в края на тази година, 5,5% догодина и 4% през 2023г.

Икономическият спад не се отрази еднакво на всички американци и тези, които най-малко могат да поемат бремето бяха засегнати най-силно.

Особено високото ниво на безработица се усети най-силно от нископлатените работници в сферата на услугите, от жените, афроамериканците и испаноезичните.

Икономическата дислокация промени много живота на много хора и създаде голяма несигурност за бъдещето.

Пандемията остави значителен отпечатък и върху инфлацията. За някои стоки, включително храните, проблеми с предлагането доведоха до по-високи цени, което увеличи тежестта на тези, които се борят със загубата на доходи.

Като цяло обаче, по-слабото търсене, особено в сектори, които бяха най-силно засегнати от пандемията, потребителските цени се понижиха и общо взето инфлацията е под дългосрочната цел от 2%.

Средната прогноза за инфлация на Комитета по отворени пазари се повишава от 1,2% тази година до 1,7% догодина и стига 2% през 2023г.