Пауъл за целите на Фед

Джеръм Пауъл, председател на Фед

12:18 | 17 септември 2020
Обновен: 12:25 | 17 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Във Федералния резерв сме силно ангажирани с постигането на целите на монетарната политика, които ни посочи Конгресът – максимална заетост и ценова стабилност.

От началото на пандемията сме предприели агресивни действия за осигуряване на помощ и стабилност, за да осигурим възстановяването да бъде възможно най-стабилно и за ограничение на дългосрочните щети за икономиката.

Днес с колегите ми от Комитета за отворени пазари направихме някои важни промени в политиките си, включително ъпдейт на насоките ни за вероятните промени на лихвата.

Водени от новата ни оценка за дългосрочните цели и стратегията за монетарна политика, които обявихме преди няколко седмици, тези промени изясняват силния ни ангажимент в дългосрочен план.

Преди да опиша днешните мерки, нека набързо направя обзор на последните икономически събития.

Икономическата активност се повиши от ниското ниво през второто тримесечие, когато голяма част от икономиката бе затворена, за да се спре разпространението на вируса. С отварянето на много бизнеси и заводи и след като по-малко хора останаха в изолация, разходите на  домакинствата се възстановиха около три четвърти от спада си преди това.

Въпреки това разходите за услуги, които обикновено изискват хората да се събират заедно, включително пътуване и настаняване в хотел, все още са доста слаби.

Възстановяването на разходите на домакинствата също се дължи на федералната помощ и увеличените помощи за безработица, които осигуриха значителна и навременна помощ за доходите на домакинствата.

Активността в жилищния сектор се възстанови до нивата си от началото на годината и започваме да забелязваме подобрение в бизнес инвестициите.

Възстановяването напредна по-бързо от всеобщите очаквания и прогнозите на Комитета за отворени пазари за икономически ръст за тази година бяха ревизирани след юни.

Въпреки това общата икономическа активност остава под нивото отпреди пандемията и пътят напред продължава да е много несигурен.