Оранжево небе над Залива на Сан Франциско

Ерева Уку, Bloomberg

15:30 | 10 септември 2020
Обновен: 15:56 | 10 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Трудно е да различиш ден от нощ. Честно казано, няма разлика. И се чувстваш все едно си в „Зоната на здрача”. Пожарите този година вече изпепелиха площи от над 1 милион хектара, истински рекорд.

Езерото Мерит е доста популярна местна забележителност, обикновено пълно с хора по крайбрежието, които разпускат, правят пикник всеки ден, особено по време на пандемията, защото храненето навън не е толкова разпространено тук в сравнение с други големи градове.

Но както виждате, сега е доста празно. Всички сякаш са си вкъщи, защото качеството на въздуха тук е доста влошено заради топлинната вълна и пожарите. А днес въздухът е направо отровен. Местни жители ми споделиха, че наистина са видели дъжд от сажди тази сутрин.

Това оранжево небе всъщност е в резултат на мощните ветрове, които издухват насам дима от многобройните пожари в Калифорния и тези в Орегон на юг към нас. Които също така бързо и рязко понижиха температурите тук.

Така че ние буквално минахме от гореща вълна от 37° по Целзий преди няколко дни на 21° сега. Септември и октомври са пиковите месеци на пожарите в Калифорния и именно затова „Пасифик газ енд илектрик къмпани” спря тока на над половин милион души в Залива на Сан Фрациско.

Мярката е спорна, но го правят за предотвратяване на нови пожари при сегашната буря. Също така искат да огледат за щети по електропроводите. Впрочем заявиха, че се надяват да възстановят тока на всички клиенти до края на деня в сряда.