Родителите да вземат окончателните решения за училищата: Куомо

Андрю Куомо, губернатор на щата Ню Йорк

16:45 | 4 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо каза, че решение за отваряне на училищата за присъствено обучение ще бъде взето тази седмица, но в крайна сметка родителите ще имат последната дума. Той говори на брифинг:

"По въпроса с училищата искам да съм ясен. Имаме 700 отделни учебни заведения в щата. Училищата изготвят планове как ще осъществят отварянето. Ще взема решение по-късно тази седмица въз основа на темпа на новите случаи дали ще отворим училищата или не.

Но! Само защото дадено училище е разработило план не означава, че ако отворим училищата, то родителите ще дойдат или че учителите ще дойдат. Не е от типа „Правителството каза, че ще отвори училищата  и сега всички трябва да отидат на училище.”  Няма да се случи по този начин. Разговарям с родители, казвам Ви, че няма да стане по този начин. Те няма да се доверят на училището. Това е въпрос на обществено здравеопазване. Само защото дадено училище Ви е казало: „Не бива да се тревожите за здравето на детето си”, това няма да е достатъчно. Не и при настоящите условия. Не и при положение, че сме изправени пред ситуация, която всички познават, но никой не знае точните факти.

Родителите ще трябва сами да проумеят информацията. Ще Ви кажа какво ме питат те, ще Ви кажа и какво ще попитат и всяко отделно училище:”Как ще правите тестовете? Колко теста ще правите? Сигурни ли сте, че ще Ви бъдат налични? Сигурни ли сте, че ще Ви стигнат тестовете? Имате ли мостра на теста? Колко време ще Ви трябва да получите резултатите? 2 дни? 4 дни? 7 дни? Родителите са информирани хора, това са най-информираните хора по този въпрос може би в цялата страна. Преживели са го. Те ще имат въпроси. Няма да стане училището да състави план за действие и после чрез терор и диктатура този план се осъществява на дело. Трябва родителите да се чувстват спокойни, учителите трябва да са  спокойни. Децата трябва да дойдат в училище. Трябва да се обсъдят тези неща. Като разгледате част от тези планове, те са напълно неразбираеми. Но дори и ако проумеете плана, то той пак води въпроси след себе си. А на родителите трябва подробно да се разясни всичко".