Кое тревожи инвеститорите според BlackRock

Джералдин Бъкингам, директор на азиатско-тихоокеанския клон на BlackRock Inc.

13:50 | 29 юни 2020
Обновен: 13:50 | 29 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите в световен мащаб в момента се управляват почти изцяло от пандемията и отговора на нея.  Било ръстът на заразените, било всяка новина за всякакъв вид медицински напредък, виждаме значителни движения на пазара в отговор на тези тенденции.

Имаше безпрецедентен политически отговор по целия свят и в много части на Азия и смятам, че това ще помогне за изтласкането на пазарите нагоре.

В последните няколко дни видяхме не само големия брой на случаи в САЩ, но също и на много пазари в Азия, където хората имаха доверие и пандемията беше по-контролирана - в Пекин, Южна Корея или дори щата Виктория в Австралия.

Факт е, че има леко увеличение на новите случаи и мисля, че можем да очакваме това да притесни инвеститорите.

Но можем да кажем, че пазарите са напълно движени от тези тенденции, независимо дали е броя на заразените, медицински постижения, както и политическия отговор, който видяхме и който наистина е безпрецедентен.

 

Едно от нещата, върху които сме много фокусирани е, че за пореден път - и е така през последните две години - очакваме по-ниски лихвени проценти за по-дълъг период от време.

А мисля, че ще са още по-ниски и за по-дълго, отколкото може би някой от нас е предполагал.

Говорим с много от нашите клиенти и виждаме тревогата им им дали ще могат да посрещнат своите задължения и занапред в една среда, където доходността е толкова ниска.

Независимо дали става въпрос за пенсионните фондове, за застрахователните компании – това са организации с реални задължения, които трябва да бъдат изпълнени.

И реалният риск за тях е, че те не са в състояние да го направят, освен ако не поемат потенциално по-голям риск в портфейла си. Искаме да работим с тях, за да управляват това по подходящ начин.