Какво да очакваме от първите 100 на кабинета Стармър, част 1

Лизи Бърдън, Bloomberg Лондон

14:00 | 10 юли 2024
Преводач: Петя Кушева

Устойчивият икономически растеж е единственият път към подобряването на просперитета, от което се нуждае страната ни и подобряване на жизнения стандарт на работещите хора. Предишните правителства не са желаели да вземат трудните решения за осигуряване на растеж или са чакали твърде дълго за да действат, но аз няма да се поколебая. Растежът беше мисията на Лейбъристката партия в опозиция. Сега е нашата национална мисия. Няма време за губене. Нека поканим Лизи Бърдън, кореспондентът на Bloomberg в Обединеното кралство. Знаехме, че планирането и реформата, която трябва да планират, ще бъдат централни за това правителство. Имаше ли изненади в тази реч?

Целият смисъл е да няма изненади, защото Лейбъристите искат да покажат, че изпълняват това, което са обещали в кампанията, което означава стабилност, която се надяват да се изрази в растеж. Някои икономисти казват, че целта им за растеж е нереалистична. Чухте новата първа жена финансов министър Рейчъл Рийвс да говори за растежа, като фокусът ще бъде построяването на повече домове. Има Зелен пояс в Обединеното кралство, който заобикаля села и градове. Създаден е 1938 г.

Лейбъристите казват, че трябва да се строи на по-малко привлекателните части от него, за да постигнат тази цел от 1,5 милиона домове за пет години. Можете да си представите че новоизбраните депутати от лейбъристката партия потръпват от идеята, че трябва да се върнат при своите избиратели и да им кажат, „Във вашия двор ще бъдат построени нови домове.“ Но не може да се каже, че Лейбъристите нямат парламентарния мандат да го осъществят. Говорили сме много за жилищния пазар в Обединеното кралство и недостъпността до имоти за по-младите и по-бедни британци. Затова Лейбъристите се опитват да увеличат наличността.