Ан Мари Аанеруд: Европа трябва да поеме отговорност за собствената си сигурност

Ан Мари Аанеруд, министър на отбраната на Норвегия

18:53 | 21 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Може ли да поставите в контекст важността на това съоръжение по отношение на плановете за отбраната на Норвегия?

Вече от две години и половина, Норвегия, заедно с държавите от Алианса даряваше значителни суми на Украйна, за да ги подкрепим в борбата им срещу руската агресия, но имаме нужда да възстановим резервите си.

В същото време, трябва да можем да продължим да подкрепяме Украйна и да изградим собствените си въоръжени сили. Съвсем на скоро – миналата седмица – приехме нов дванайсетгодишен план за изграждането на нашите въоръжени сили. Това е много амбициозен план и за да бъде успешен този план, имаме нужда от индустриален капацитет, който отговаря на новите нива.

Смятате ли, че индустриалния капацитет към момента отговаря на това ниво? Защото, както казахте, не става дума просто за подкрепа за Украйна, а и за изграждането на своеобразен Алианс на НАТО с вероятно трилиони долари за идните години.

Има осъзнаване в цялата общност на НАТО, че индустриалният капацитет на Алианса не отговаря на търсенето в момента. Затова има голяма нужда от увеличаване на производствения капацитет в целия Алианс.

Доколко бъдещето на това споразумение за отбрана на НАТО взема предвид потенциалното избиране на Доналд Тръмп в САЩ? Това променя ли количеството пари, които ще трябва да похарчите за отбрана тук?

Планът на Норвегия се основава на влошаващата се ситуация със сигурността в Европа като резултат от руската агресия в Украйна и ние осъзнаваме, че Норвегия трябва да подсили въоръжените си сили и също така осъзнаваме, че Европа трябва да поеме повече отговорност за собствената си сигурност. Този план за отбрана прави точно това.

А по отношение на вида разговори, които водите за отбраната на Норвегия и срещите, които имате – очевидно едно от най-големите притеснения се отнася до находищата на нефт и природен газ, които са много близо до Русия. Те под натиск ли са? Виждате ли някаква намеса на дронове? Имате ли притеснения там?

Влошената ситуация със сигурността влияе на Норвегия по всички въпроси, свързани със сигурността. Това е един аспект, но не е най-важния аспект.