Планът на лейбъристите за облагане на частните училища застрашава програмите за стипендии

Тиуа Адебайо, Bloomberg

19:05 | 19 юни 2024
Преводач: Петя Кушева

Това  е една от по-поляризиращите политики на лейбъристите. Тук в Обединеното кралство имаше доста емоционална реакция и част от причината за това е, че има много предистория, свързана с тези училища. Исторически те са били изоставени от правителството. Последното законодателство по отношение на управлението на независимите училища датира от 19 век. Изминали са повече от 100 години, откакто тези училища са независими както по име, така и по същност. Но от разговорите с някои от директорите на училищата става ясно, че има голямо безпокойство в сектора. Те се притесняват, че няма да могат да поддържат този курс.

Говорих с изпълнителния директор на Съвета на независимите училища, който е група, представляваща около 1400 от тези училища. Тя ми каза, че може да се наложи някои училища да затворят и не е сигурна дали секторът може да поеме този внезапен шок от добавени разходи за ДДС. Така че има голямо безпокойство в сектора и училищата са много притеснени в момента.

Човек се чуди, защо въвеждат това политиците? Разбираемо е от гледна точка на финансирането, но изглежда че стипендиантските програми ще бъдат изложени на риск. Защо са изложени на риск?

Говорих с няколко директори и те в момента търсят начини да абсорбират тези разходи, така че да не се налага да прехвърлят пълното увеличение от 20% върху родителите. Разглеждат редица различни стратегии, но нещо, което продължава да се появява в тези разговори, са тези програми за стипендиите. В Обединеното кралство, според Съвета на независимите училища, около една-трета от всички ученици в частни училища получават някаква помощ за таксата. Така че това са 560 000 студенти. Те получават средно около 13 000 паунда на година. Това е три-четвърти от разходите за средно образование в частно училище за годината. Така че не са малко парите, които получават. Страхът е, че училищата няма да имат друг избор, освен да съкратят тези програми, които в момента се финансират от училищни приходи, заедно с някои дарения от възпитаници. Усещането е, че може да се наложи те да бъдат спрени или поне драстично намалени и това потенциално ще доведе до това някои от учениците да не могат да си позволят да останат в тези училища и да продължат това образование.

Такова е настроението сред независимия сектор в момента. И те са доста притеснени, че последствията може да са такива.