Пол Ромър: Изкуственият интелект е просто мода

Пол Ромър, лауреат на Нобелова награда

17:00 | 29 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Споменахте интереса към Intel и другите производители на чипове. Това ни води към изкуствения интелект и напредъка там. Някои от най-интересните ви коментари, а те са много, бяха за изкуствения интелект. И мнението ви как да мислим за него като за следващата голяма революция е може би неправилно.

Не бива да забравяме силния консенсус само отпреди няколко години, че криптовалутите ще променят всичко. Изведнъж той избледня и никой дори не се сеща да пита защо бяхме толкова уверени, а пък то не стана?

Затова смятам, че в момента има твърде голяма увереност за бъдещата траектория на изкуствения интелект. Ясно е, че той направи реален напредък. Дори вече правим с него неща, които преди не можехме преди 2 или 5г.

Но когато хората прогнозират, мисля, че има риск от много сериозни грешки.

Проблемът е, че се възползвахме от разрастването на изчислителната мощ и вкарването на огромни обеми данни. Увеличаването на изчислителната мощ е доста лесно: повече машини и повече чипове. Но какво стана? Нямаме достатъчно данни.

Трябва да вкараме данни, а данни няма достатъчно, за да се поддържат темповете на напредък, които всички видяхме в последно време.

Това вече се проявява при автономните коли. Това беше приложението-убиец за изкуствения интелект. Колите, които сами се управляват.

А открихме, че нямаме достатъчно данни за тези редки събития, които карат автономните системи да действат неправилно и да убиват хора.

Затова последният бърз напредък не бива да бъде екстраполиран в очаквания за напредък в бъдеще. Нещата доста ще се забавят.

Освен това вече го виждаме. Тук има просто много мода. Обикновено вълнение при балон, когато хората се опитват да спечелят от последния тренд.

Обещавам ви, че ще говорим пак след 2г и тогава ще се връщаме назад и ще казваме, че това наистина е било балон. Ще сме подценили ситуацията, но пък ето кое е новото.