Си Дзинпин завърши европейската си обиколка в Унгария, срещна се с Орбан

Золтан Саймън, Bloomberg

11:00 | 9 май 2024
Обновен: 19:28 | 9 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Защо тогава китайският президент избра Унгария за последния етап от пътуването си до Европа?

Е, както споменахте, докато други бяха някак по-критични, особено на Запад, когато става въпрос за търговските отношения с Китай, премиерът на Унгария Виктор Орбан наистина вложи всичко и всъщност има какво да покаже.

Има големи китайски инвестиции, особено в електромобилите. Говори се за тежката индустрия. Говори се за заводи за батерии.

Наскоро BYD, китайският производител на електрически автомобили, обяви че създава първия си завод в Унгария.

Така че това са всички причини, поради които Унгария прегръща Китай.

А за президента Си, Унгария е страна от ЕС и докато се опитва да проследи правилно търговските отношения с ЕС, той посочва Унгария, казвайки, че ето така могат да изглеждат тези отношения.

Наистина интересно. Золтан, какво ще наблюдавате по отношение на изграждането на тези икономически отношения между Унгария и Китай? Очакваме ли да бъдат подписани още сделки и ще имат ли те последствия?

Ще видим дали те трябва да имат последствия. Премиерът Орбан със сигурност се надява да е така. Очаква се да бъдат подписани повече от дузина споразумения. Унгария е единственият участник от ЕС в китайския глобален инфраструктурен проект „Един пояс, един път“. В момента има железопътна линия Белград-Будапеща, която се строи и Унгария се стреми действително да разшири участието си там, опитвайки се да въведе повече проекти за железопътна организация, енергийни проекти и много важно е, че бюджетът на Унгария има финансови затруднения. Така че се стреми да подсигури китайско финансиране за много от тези инвестиции.