Как можеш да инвестираш, забогатееш и да се пенсионираш, част 2

Нир Кайсар, Bloomberg

19:30 | 16 април 2024
Преводач: Петя Кушева

 

Вашата дефиниция за богат може да бъде различна от проучването на Charles Shwab и можете лесно да променяте сумата, която трябва да спестявате, за да достигнете до целта.  

Ако представата ви за богатство е 1 милион долара, трябва да спестявате половината или около 5 хиляди долара годишно. Или ако представата ви за богатство е 5.5 млн долара ще трябва да спестявате два пъти повече. Или около 20 хиляди долара годишно. Нали ви е ясно?

Сега да поговорим за спестяването.

Тук стигаме до жертвите. Добрата новина е, че има много професии, които ще ви отведат до там. Според Бюрото за трудова статистика това са професии в здравеопазването, инженерство, архитектура, бизнес и финанси, право и компютърни науки. Някои от тях изискват диплома от колеж. Но има много с различни професионални умения, които не изискват диплома, включително водопроводчик, елтехник или подизпълнител.

Къде живеете също е от голямо значение, защото разходите за живот са много по-високи на някои места, дори и след като се вземе предвид разликата в заплатите. Много по-лесно е да се спестяват пари в родния ми град Индианополис, отколкото в големите крайбрежни градове като Ню Йорк и Сан Франциско.

И накрая, някои хора гледат на богатството по-скоро като на доход, отколкото на нетна стойност. Нека погледнем и това.

Реално те са едно и също, защото спестяванията ви носят доход. Въпреки, че за да прецените колко можете да спестите, за да достигнете тази сума изисква допълнителна стъпка. Например, според неотдавнашно проучване на банковите лихви, американците казват, че им трябват 233 хиляди долара годишно, за да се чувстват сигурни и 483 хил.долара годишно, за да се чувстват богати.

Въпросът е колко пари трябва да спестите, за да генерирате такъв доход всяка година?

Добро правило при финансовото планиране е, че можете да изхарчите 4% от парите си годишно и да не се тревожите, че ще се разорите. Идеята е, че диверсифицираното инвестиционно портфолио трябва да може да генерира поне 6-7% годишно преди инфлацията. От това, ако оставите 2-3% в портфолиото, за да сте в крак с инфлацията, това ви оставя с 4%, които да изхарчите след инфлацията.

Ако искате да генерирате 233 хил. долара годишно от инвестиционно портфолио като извадите 4%, ще ви трябва портфолио от около 5.8 млн. долара.

Проверете сметките ми, получавам го като разделям 233 хиляди на 0.04. За да достигнете 5.8 млн в днешни долари, ще трябва да спестите и инвестирате около 27 хиляди долара годишно в продължение на 40 години, което е много за повечето хора. Но можете да се доближите, като достигнете максималните вноски по пенсионния план 401К, които сега са 23 хил.долара.

Да се генерират 483 хил.долара годишно е дори по-трудно. При 4% усвояване ще трябва да съберете 12 милиона долара, което ще изисква спестяване и инвестиране на 55 хиляди долара годишно за 40 години. Въпреки че, както направихме преди това, лесно можете да коригирате числата, за да постигнете своя целеви доход.

Нека не забравяме също, че пазарът на акции е волатилен. На около всеки 10 години спестяванията ви ще падат наполовина, преди да се възстановят и да достигнат нови висоти. И в тези трудни моменти ще трябва да стиснете очи и да издържите.

Но волатилността на пазара не е причината повечето хора да не са богати. По-важната причина е, че хората не са наясно за тази възможност, докато не станат по-възрастни и имат по-малко време да инвестират.

Видеото е скромният ми опит да променя това. Предайте нататък.