МакНали: Саудитците най-много се тревожат за запасите

Боб МакНали, основател на Rapidan Energy Group

16:00 | 3 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да се надяваме, че това няма да стане от човешка гледна точка и от пазарна. Както и като риск за световната икономика. Да отстъпим и да намалим напрежението за момент. Защото искам да разбера колко точно е свит този пазар. ОПЕК извади 2 млн барела на ден от пазара. Мексико отстъпва от доставките за износ. Имаме възстановяваща се китайска икономика, саудитците вдигат цените. Тези три отделни неща дали ми дават по-солидно основание за WTI на 85 долара и Брент на 89 долара? Или свиват пазара към дефицит по-рано от очакваното?

Определено сме на по-твърда земя при фундаментите. Както казвате.

Голяма промяна спрямо четвъртото тримесечие.

Започваме да забелязваме акциите да излизат на сушата. Има очаквания за големи изтегляния през миналото тримесечие, но не се осъществиха. Започват да се проявяват сега.

Спредът навлиза към обратно контанго.

Маржините са доста добри. Когато рафинериите заработят отново след ремонта тази пролет, ще започнат да произвеждат бензин и дизел.

Пазарът е много по-здрав. Китайските макроикономически данни, както казахме, особено при производството, PMI в производството, са позитивни. Така че макроикономическите данни помагат. Фундаментите се засилват. Ценовите сигнали показват пазар, който се затяга.

Не е още супер затегнат. Все още има доста свободен капацитет около 4-5 млн барела на ден според това на кого вярвате. Но този пазар е на твърда почва при фундаментите.

Няма съмнение.

Дали принц Абдулазис бин Салман ще бъде доволен при цена на петрола от 90 долара и ще приветства 100 долара? Появиха се отново прогнози за 100 долара. Ако оставим за момент геополитическия риск настрана, знам, че е трудно да се отдели, но и двамата сме по траекторията на делтата и вероятността за 40 долара петролна премия. От гледна точка на пазара сега, каква е вероятността за петрол на 100 долара в краткосрочен план?

Мисля, че петрол на 100 долара е съвсем реална перспектива. Това изисква малко повече оценяване на риска и реален геополитически риск, за който говорихме.

Що се отнася до саудитското ръководство обаче, преди много години говорихме за това. Не мисля, че си поставят определена цена като цел. Правеха го през 80-те.

Мисля, че най-много се тревожат за запасите. Да не се натрупват големи, нито да падат твърде ниско. Защото това предизвиква ценова волатилност. А тя е враг на ОПЕК+ и вероятно на целия свят.