Враждебността на Тръмп към електромобилите подкрепи Toyota

Хадеюки Сано, Bloombеrg Токио

10:00 | 8 февруари 2024
Обновен: 13:31 | 8 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Изборите в САЩ стават гореща тема в инвестиционните кръгове в Токио след силното представяне на Доналд Тръмп на републиканските първични избори миналия месец. Резултатът убеди мнозина, че изборите ще са напревара между Доналд Тръмп и настоящия президент Джо Байдън. И в такъв случай, Доналд Тръмп изглежда има много добър шанс за победа. Това показват националните проучвания през последните седмици.

Ако има поне 50% шанс Доналд Тръмп да спечели изборите, инвеститорите трябва да го обмислят сериозно.

Доналд Тръмп е известен като крайно непредсказуем. Но изглежда много инвеститори стигат до заключението, много вероятно да отмени някои от политиките на Джо Байдън за околната среда, особено за електромобилите. От това автопроизводителите като Toyota вероятно ще имат най-голяма полза.

Кажетете малко повече за печалбите? Изглежда акциите са на рекордно високо ниво в момента. Като цяло прогнозата изглежда доста добре. Какви са резултатите на Toyota и другите японски  производители на коли?

Това не е просто заради политиката на САЩ.

Toyota обяви доста силни печалби. Очаква годишна печалба от почти 5 трилиона, което според мен е рекорд за японските компании. И не става въпрос само за слабостта на йената. Toyota успя да увеличи продажбите доста стабилно.

Инвеститорите разбират, че преминаването към електромобили става по-бавно от очакваното. Това помага на Toyota и на другите японски компании.

Досега през годината акциите на японските автопроизводители се повишиха с над 20%. Те са най-печелившия сектор на японския фондов пазар. Японските акции се представят добре и в световен мащаб. В момента акциите на японските производители на автомобили изглежда са в благоприятен момент.