Чипът на Huawei се оказа от Тайван

Ед Лъдлоу, Bloomberg Technology

12:22 | 8 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Нови проучвания показаха, че последния лаптоп на Huawei Qingyun L540 всъщност работи с чип, направен в Тайван от TSMC. Това е леден душ за съобщенията за напредъка на Китай в тези технологии на фона на технологичната война между Китай и САЩ. Ще ви кажем повече. Проучването бе поръчано от Bloomberg. Защото се говори, че в този лаптоп има дори още по-специални чипове, отколкото се предполага, но не и в този случай.

TechInside е същата компания, с която Bloomberg си партнира около анализа на смартфоните Mate 60 и Mate 60 Pro.

Първо е парадоксално, че ако 5-нанометровият процесор, който откриха в лаптопа наистина беше произведен от местният китайски производител SMIC, това би било голяма новина. Щеше да демонстрира гигантски технологичен напредък. Но не се оказа така.

Всъщност се оказа, че е бил произведен от TSMC.  Защото 5-нанометровата технология за процесора е от Тайван. Това поколение чипове бе направено през 2020г.

Така че дори не е най-новото и не е произведено в Китай.

Това показва и целта на Huawei от 2020г. През 2019г. компанията бе включена в забранителния списък и през 2020г. TSMC вече нямаше право да им продава. Но те просто се запасиха, нали?

Да. Има доказателства, че са се запасявали с чипове, които тогава са били последно поколение, но сега не са. Последното поколение чипове са 3 нанометра. Те се използват от TSMC и са в много продукти от потребителската електроника, например тези на Apple.

Като разглобихме и анализирахме лаптопа на Huawei, намерихме 5-нанометров процесор, Kirin 9006C.

Това прави две поколения след последното, но едно напред от това, до което смятахме, че Китай има достъп.

Много ми харесват тези разглобявания. Много са полезни.

Отваряш капака и четеш анализа на експертите, който ти дава много отговори докъде е стигнала технологичната война при веригите на доставка.