Как се представяха акции, облигации, суровини през 2023

Дейвид Уестин, Bloomberg

15:48 | 25 декември 2023
Преводач: Мария Попова

Изпращаме старата и посрещаме новата година. Ако погледнем назад, 2023 донесе доста изненади за инвеститорите след като се усети ефекта от повишението на лихвите от около 4% в началото на годината до над 5% в края.

Джером Пауъл, председател на Фед: Въпросът наистина е какво ще е нивото на лихвите в бъдеще, какво би било неутралното равнище и аз смятам, че е много трудно да знаем със сигурност какъв ще бъде отговора след 5 години.

Обикновено високите лихви не се отразяват добре на акциите, но S&P 500 нарасна с повече от 20% като започна годината на около 3800 и добави над 700 пункта. Лекият петрол тръгна от малко над 75 долара за барел и след пик, когато Израел започна войната срещу Хамас, приключва годината с понижение в цената, която е около 70 долара. Какво ни готви 2024? Възможно е Фед да понижи лихвите, но според Pimco това няма да стане преди втората половина на годината.

Ерин Браун, мениджър „Стратегически портфейли“ в Pimco: Засега, поне аз не включвам в оценките рецесия за следващата година, но очаква среда на бавен растеж в САЩ с риск от рецесия особено извън САЩ. Това би могло да наложи понижаване на лихвите в края на следващата година, но е малко вероятно те да бъдат понижени през първото тримесечие.

Кейт Мур, директор „Секторни стратегии“ в Blackrock:Дори и да има забавяне на икономическия растеж, вероятно пак ще видим голям ръст при печалбите. Мисля, че ще съберем доста узрели плодове.

Що се отнася до петрола, посоката зависи от това дали Саудитска Арабия ще постигне желаните резултати от свиването на добивите през тази година.

Пол Санкий, основател и водещ анализатор в Sankey Research: Основното ми притеснение е, че саудитците казаха, че ще настояват за съкращенията и през първото тримесечие. Когато навлезем във второто тримесечие и ако сезонното търсене не е достатъчно силно, саудитците могат да направят дъмпинг на пазара и всички ще пострадат.