Шлосбърг от Wells Fargo за действията на централните банки

Гари Шлосбърг, глобален стратег, Wells Fargo Investment Institute

12:41 | 12 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво трябва да следим в това решение?

Преди малко бе споменато, че прогнозата за заплатите определено е важна. Срещата на живо – малко по-малко в последните няколко дни след коментарите на гуверньора на BoJ какво мисли банката за това. Фактът, че реалните заплати спадат.

Японците имат малко повече възможности за маневри  при забавянето или нарастването на перспективите за намаляване на лихвите. Или на очакванията за това в САЩ, макар че предстои да видим дали това ще се усети.

Пазарите очакват японската банка да почака малко преди да направи някакви съществени промени в политиката за управление на кривата на доходността.

Каква част от траекторията на йената ще зависи от решението на Фед и това, което ще каже тази седмица председателят Пауъл?

Ще бъде важно, ако Фед задържи барута сух и остави монетарната политика без промяна. Това ще се отрази на евентуалната сила на бъдещото рали на йената. Забелязахме, че йената леко се повиши заради очакванията, че Фед може да намали лихвите няколко пъти по-скоро, вместо да изчаква.

Ако това очакване започне да се променя, възстановяването на японската йена може леко да се отложи, докато пазарът очаква да види какво ще стане с преговорите за заплатите и последиците за курса на BoJ.

Какво очаквате от заседанието на Фед тази седмица и промяната към по-мирнолюбива политика, което пазарите оценяват за догодина?

Не очакваме Фед да направи съкращение на това заседание. Смятаме, че курсът ще остане същия.

Но коментарите, които придружават решението ще бъдат във фокуса на внимание на пазарите.

Фед е склонен да намали лихвите по някое време в началото на годината. Това ще бъде обвързано с облекчения и рисковите активи ще реагират добре.

Факт е, че американската икономика губи инерция, но нещата се усложняват от това, че рецесията остава под въпрос все още. Макар че може да имаме меко кацане.

Ако стане така, тогава Фед ще се забави още.