Шефът на Arm след първия публичен отчет, част 1

Рене Хаас, директор на Arm

14:52 | 13 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни слабостта в индустрията в областта на мобилните устройства. Вие диверсифицирате, но защо това не ви носи ползи в момента?

Постигнахме рекордни приходи през тримесечието, които много ни радват. Arm никога не е постигал 800 млн долара за тримесечие. Вдигнахме и годишната си насока.

Силно сме уверени в перспективите занапред.

Акциите са малко шумни на базата на затягане и подобни, но като цяло забелязваме увеличение на бизнеса с роялти такси за три поредни тримесечия. От партньорите на място чуваме, че общите инвентари се подобряват. Лицензният ни бизнес е наистина силен.

В резултат постигнахме чудесно тримесечие и затова повишихме годишните си насоки.

Контектсът е по-ясен. Интересен ми е интересът ви към изкуствения интелект. Неясен е обхватът на компаниите, които искат да използват технологията ви в техните предложения за изкуствен интелект. Кога ще се увеличи като обем? Кога ще се увеличат роялти таксите от тези неща?

По отношение на увеличените ни лицензи през последното тримесечие забелязахме, че фирмите искат да инвестират повече, за да отговорят на търсенето на изкуствен интелект, който да разположат навсякъде.

Като цяло открихме, че има нужда от все повече и повече компютърни технологии. В момента съществуващите не са достатъчно добри. Трябва повече. Затова изкуственият интелект ще си проправи път в крайните продукти на всички пазари.

Що се отнася до нас, 70% от населението на света използва Arm. Напълно невъзможно е да се приложи изкуствен интелект без нас. В следващите години това ще предизвика чудесен ръст при нас.

За тази цел е нужна изследователка и развойна дейност. В тази връзка казвам, че има шум около цената на акцията. Това е проблемът да си публична компания. Но вашият бизнес има нужда да инвестира в себе си, да прави иновации и да се развива. Вие имате краткосрочни цели и публичните инвеститори искат да видят ръст на приходите и на печалбата. Как намирате това напрежение като публична компания с по-взискателна инвеститорска база?

Имахме рекордно тримесечие. Бизнесът ни с лицензите е с над 100% ръст. Това показва, че компаниите харчат все повече пари за разработка на продукти с Arm в тях. На тази база и с прогнозата за подобряване на роялти таксите през годината, ние вдигнахме насоките си за годината.

Както казах, ние сме силно уверени в предстоящата година.

Доколкото става дума за баланс между R&D и изпълнението на целите, както и други подобни, това е нещо, което директорът на всяка публична, дори частна компания трябва да има предвид.

Не мисля, че сме в по-различна позиция.