Пазари Азия, 21 юни, 2023г.

Ришаад Саламат, Bloomberg

11:00 | 21 юни 2023
Обновен: 15:18 | 21 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Отсъствието на каквито и да било осезаеми стимули от страна на Пекин наистина притеснява инвеститорите в момента. Липсват конкретни мерки за подкрепа, а банките предлагат скромни отстъпки в лихвите и това означава, че  китайските акции се превърнаха в голямо бреме на азиатските пазари. Предпазливостта се подхранва и от очакваното изслушване на председателя на Фед от Конгреса.

Тук в Хонконг индексът Hang Seng записа трети ден на загуби, а в четвъртък е почивен ден. Технологичните акции имаха лош ден. Alibaba е едно от най- големите разочарования като инвеститорите не са във възторг от изненадващите размествания в управлението на гиганта в електронната търговия. Индексът щеше да се понижи и повече, ако не бяха електромобилите. Китайските власти удължиха данъчните отстъпки за купувачите на тези коли до края на 2027, но напоследък продажбите се бяха забавили.

Япония успя да преодолее унинието около акциите и те поеха нагоре. Nikkei и Topix бяха зелените острови в червеното море. Годишното събрание на Softbank помогна за повдигане на настроенията и се заговори, че Масайоши Сон преминава в контранастъпление. Това става след почти три години на разпродажби на акциите и загуби на холдингите. Наличните капитали ще бъдат използвани за инвестициите на технологичната група в изкуствен интелект.

Всичко това става на фона на очакванията на инвеститорите да видят доколко агресивен ще е тона на председателя на Фед Джей Пауъл пред Конгреса.