easyJet лети с по-голямо затоварване от миналата година

Йохан Лундгрен, директор на EasyJet

11:30 | 23 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Данните изглежда съответстват на прогнозите. Накъде, според Вас, ще тръгнат нещата? Какво можете да ни кажете -  как изглеждат нещата в easyJet през решаващия летен период?

Както казахте, намираме се в ситуация на силно търсене. Още през зимата повече клиенти пътуваха с нас, отколкото през миналата зима. Дължи се на две неща.

Едното е, че хората гледат на пътуванията сега по много различен начин, отколкото преди пандемията. Сега това категорично е основен приоритет, хората избират как да разпределят разходите си според приоритетите си и това личи по цифрите. Сега изпреварваме миналата година по отношение на фактора на затоварване както през третото, така и през четвъртото тримесечие. Очакваме да продължи.

Въпреки миналата година, представяте много положителна картина на потребителите, които са готови да харчат за пътувания. Прогнозите изглеждат положителни. Завръщане към растеж по-късно тази година. Ще направите ли голяма поръчка за нови самолети, както някои от вашите конкуренти направиха, като Ryanair и Wizz Air?

Трябва само да ви припомня, че имаме поръчка за 163 самолета. Това е текущата поръчка, която имаме и ще я изпълним до 2028 г. Тя е комбинация от подмяна на съществуващия флот, който имаме, но също така и растеж.

Но ако погледнете цифрите на растежа,  увеличаваме мрежата, като изключим някои от промените, които направихме в някои от по-зле представящите се бази. В Обединеното кралство, например, имаме още един милион седалки през това лято спрямо миналото лято. Ще продължим да растем и следващата година. Очакваме 10-процентен ръст и разполагаме с флота, за да поддържаме това.