Искате ли собствен шотландски замък?

Алекс Морган, Bloomberg

09:30 | 18 март 2023
Преводач: Мария Попова

Мечтали ли сте да държите в ръка ключ за вашия собствен замък? Това е замъкът Майрс, който се намира в област Файф, на около 45 минути от Единбург. С влизането си тук, добивате представа за мащаба на сградата.

Това е дневната. Сградата датира от 1530 година и се продава за 3,5 милиона лири, срещу които получавате: 10 спални, 5 кабинета, собствена библиотека, собствена стая за билярд с маса за билярд в пълен размер, 45 акра земя с дървета, за някои от които се твърди, е са засадени от Мария Стюърт, вътрешна градина и изцяло ваш лабиринт.

Пазарът на замъци е по-оживен отколкото си мислите – ежегодно се продават около 10 шотландски замъка. Данни, предоставени специално на Bloomberg показват, че и четирите най-разглеждани имота в страницата на Savills са били шотландски замъци. Около 60% от разглежданията са дошли от Великобритания и Европа, но над 30% са дошли от САЩ.

"Винаги ме е изненадвало, че хората търсят френски и шотландски замъци в едно и също търсене, при положение, че климата и културите ни са напълно противоположни. Удивително е, но изглежда именно сградите привличат", казва Джейми Макнаб, директор на Savills.

При този червен килим, всички картини и целия лукс е лесно да забравим, че замъците не са били строени за жилищни цели. Някои неща ни подсказват, че те са били отбранителни съоръжения, предназначени да държат хората отвън, а не да ги приветстват вътре. Ако сте съвременен собственик на жилище, тук има някои притеснителни неща като стълбата, по която слязох – те са неудобни, те са тесни и проектирани да бъдат трудни за изкачване.

Разбира се, трябва да споменем и поддръжката.

"Индустрията на супер яхтите показва, че поддръжката на такава яхта е около 10% от цената ѝ на година. Подобен е и процентът при замъците – около 10% на година като абсолютен минимум за поддръжка", казва Джайлс Хана, консултант в Super Prime Property.

Но както ми каза един човек от бранша, такива покупки са плод на романтизма, а не на рационални пресмятания. Всички са уверени, че този сегмент от пазара ще продължи да се разширява независимо колко скъп може да е един приказен замък.