Bundesbank не забелязва признаци на подобрение

Мария Тадео, Bloomberg

14:30 | 1 март 2023
Обновен: 07:36 | 2 март 2023
Преводач: Мария Попова

Управителят на Bundesbank Йоахим Нагел говори по-рано днес. Ястребът от Bundesbank явно отстоява позициите си. Кои са интересните моменти от изказването му?

Говорим за Германия, а аз съм в Bundesbank, където продължава брифинга на управителя с журналисти. Става дума за годишния доклад на банката, а ето и някои от основните моменти.

Относно БВП, германската централна банка все така очаква свиване през първото тримесечие. За момента няма растеж на националната икономика и признаци на значително подобрение. Германия ще трябва да изчака края на годината, когато е възможно ускоряване на икономиката.

Всичко свързано с германската икономика е важно, когато говорим за нагласите в еврозоната, защото това е най-голямата икономика.

Относно инфлацията, чуйте подбора на думи: 2022 ще влезе в историята на германската икономика като годината с най-висока инфлация от основаването на федералната република. Това е голямо главоболие за централната банка, но е и политически проблем.

Те очакват годишна инфлация между 6 и 7 процента и казват нещо интересно: да, цените на енергията са се понижили, което може да е плюс в краткосрочен план, но не е достатъчно, за да намали инфлацията в средносрочен план. Това показва, че вероятно други фактори са станали по-трайни, когато говорим за инфлацията.

Хиперинфлацията е оставила белег в германската психика и стане ли дума за инфлация, те са неспокойни. Тази седмица видяхме промяна в лихвите, а основната лихва е на нива каквито не сме виждали от 15 години. Какъв е коментарът на Bundesbank за това?

Трябва да се съглася с вас, но тази седмица видяхме доста промени, видяхме прогнози за 4%, видяхме данните за инфлацията, които са по-високи от очакваните, а и след две седмици предстои решението на ЕЦБ.

До момента, германската централна банка е наясно, че фактически последното увеличение на лихвите няма да е през март и, цитирам, „може би ще е нужно значително повишение над настоящите нива“. Не се знае дали става дума за още 50 базисни пункта, но ще попитаме самия господин Нагел, когато след няколко часа разговаряме с него.