Акциите, които следим на 6 февруари 2023

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон

13:30 | 6 февруари 2023
Обновен: 16:14 | 6 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

 

Започваме с голямата новина от Renault-Nissan – те най-после постигнаха споразумение. Отдавна следим тази история и най-после те се договориха. Какво означава това за компаниите?

За Renault понижаването на техния дял в Nissan ще освободи 4 милиарда евро като евентуални печалби преди данъци, които ще влязат в техния следващ отчет на печалбите. Това ще им позволи да продължат с плана си за листване на поделението за електромобили Ampere като, според анализатори, първичното предлагане може да се състои в края на годината.

Акциите на компанията се представят по-добре от останалите в сектора през последната година и са се повишили с около 17% спрямо дъното през март миналата година. Евентуално те ще получат още подкрепа.

Продължаваме с транспорта, но в авиационния сектор. Air France и Lufthansa се заглеждат в банкрутиралата британска компания Flybe, твърди статия в „Телеграф“. Но те не се интересуват от самолетите или клиентите на компанията – те искат слотовете за кацане и излитане от летище Хийтроу.

И накрая: Rovio, компанията създала Angry Birds, която според мен и мнозина други е най-дразнещо пристрастяващата игра през последното десетилетие, обмисля евентуалното предложение за изкупуване от израелската фирма Playtika. Срещу 20% премия Angry Birds могат да полетят още днес.