Какво представлява британският законопроект за ограничаване на стачките

Алекс Морган, Bloomberg

20:00 | 2 февруари 2023
Обновен: 23:39 | 2 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Шофьори на линейки, учители, медицински сестри, пожарникари, шофьори на автобуси, държавни служители, железопътни работници. Великобритания е изправена пред най-тежкия си индустриален хаос от десетилетия насам.

Профсъюзите обвиняват правителството, че не успяват да договорят справедливо споразумение за заплащането и условията.

Новият министър-председател, Риши Сунак излиза с размах. Правителството планира да въведе нов законопроект за ограничаване на стачките, които могат да поставят Обединеното кралство на колене. И така, какво точно планират?

Новият законопроект на правителството ще изисква минимално ниво на обслужване, ако работниците гласуват за стачка на пожарната, Бърза помощ и на железниците. А правителството може да определи какво означава минималното ниво на услугите.

Накратко, някои служители ще бъдат принудени да се явят на работа, за да продължат да работят или да се изправят пред заплахата да загубят работата си.

Както можете да си представите, този законопроект срещна силната критика на профсъюзите. Те го нарекоха драконовска репресия и посегателство върху правата на работниците.

Лейбъристката партия обеща да отмени закона, ако дойде на власт.

Без да има ясен край, след месеци на индустриални вълнения, правителството вероятно се надява този законопроект да принуди профсъюзите да се върнат обратно около масата за компромис. Но след като противниците му се заричат да се борят за всяка една буква, той може да открие нов фронт в продължаващите спорове.