Пауъл: Не очаквам тази година да намалим лихвите

Джером Пауъл, председател на Фед

14:46 | 2 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Искам да попитам за формулировката за продължаващите увеличения в съобщението. Това означава поне още две такива. Ако говорим за цената на фючърсите по федералните фондове, те показват, че се очаква  да повишите лихвата още веднъж и след това да направите пауза. Тревожите ли се за това отклонение от курса?

Не се тревожа особено за отклонението, защото това се дължи основно на пазарните очаквания, че инфлацията по-бързо ще спадне. Това е най-голямото ми основание.

Както казах, нашата прогноза, защото различните участници имат различни прогнози, но като цяло прогнозата ни е за продължаване на потиснатия ръст с известно смекчаване на трудовия пазар, но не и рецесия. Без рецесия.

Инфлацията се понижава към точка на замръзване или по-надолу. Ще имаме съобщение през март, но това очаквахме през декември.

Пазарите са вече напред и показват, че инфлацията спада доста по-бързо от това в някои случаи.

Така че ще трябва да видим.

Имаме различни прогнози. Различни мнения по различни прогнози.

Според нашата прогноза, не очаквам тази година да намалим лихвите. Ако прогнозата ни се сбъдне, както казах. Ако забележим инфлацията да намалява много по-бързо, това ще се отрази в нашата политика, разбира се.