Китай обяви 12 600 смъртни случая от ковид за седмицата

Пол Алън, Bloomberg

11:30 | 23 януари 2023
Обновен: 12:32 | 23 януари 2023
Преводач: Мария Попова


Китай заяви, че над 12 600 души са починали от свързани с ковид причини през седмицата преди празниците за Лунната нова година. В последващо изявление, главният държавен епидемиолог каза, че около 80% от населението в страната е било заразено по време на настоящата вълна. Макар да е възможно пътуванията заради празниците да увеличат броя на случаите, специалистите смятат, че е малка вероятността от национална епидемия през следващите 2 до 3 месеца.

Бъдещият премиер на Нова Зеландия, Крис Хипкинс каза, че за него приоритет ще е икономиката заради заплахата от рецесия и може да отмени някои от политиките на Ардърн. Хипкинс се опитва да спечели отново политическата златна среда преди изборите през октомври докато неговата партия изостава в социологическите проучвания. Той заяви, че е чул посланието на някои от избирателите за това, че правителството прави твърде много твърде бързо.

В Австралия икономистите са разделени относно удължаването на мандата на управителя на централната банка Лоу. От 21 анкетирани от Bloomberg 11 заявяват, че управителят заслужава още три години на поста си, докато останалите смятат, че политиката му и грешките в комуникацията означават, че той трябва да бъде сменен – за предпочитане от някого извън централната банка. Седем годишният мандат на Лоу изтича през септември.

Bloomberg научи, че по-късно днес президентът Байдън се готви да обяви Джеф Зайнц за следващ началник на кабинета си. Наши източници казаха, че Зайнц ще замени Рон Клейн, който ще остане на длъжността поне до Обръщението на президента към нацията на 7 февруари. Зайнц беше съпредседател от страна на Байдън при приемането на президентската власт и служи като негов съветник за ковид.

Илон Мъск отново ще се яви пред съда по-късно днес по делото за измама с ценни книжа. В петък, Мъск беше разпитван в продължение на 25 минути относно туитовете му от 2018, че е осигурено финансиране за превръщането на  Tesla в частна компания. Пред съдебните заседатели в Сан Франциско, Мъск оспори влиянието на туитовете му върху цената на акциите и заяви, че те съдържат информация, която трябва да е известна на обществото.