Хилдебранд от BlackRock: Инфлацията ще се понижи много бързо

Филип Хилдебранд, заместник председател на Борда на директорите на BlackRock

09:30 | 18 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Мислите ли, че инфлацията е достигнала пика си?

Категорично. Мисля, че инфлацията ще се понижи много бързо. Всъщност мисля, че мнозина от нас ще се изненадат колко бързо ще намалее. Проблемът е, че ще падне много бързо от 9 до 4%, това ще е лесната част. После ще стане много трудно да се върне инфлацията до ценова стабилност. Но за момента, тази начална фаза ще представлява много ускорено понижаване на инфлацията.

Какво означава това за централните банки? Във вашата „Световна прогноза“ вие ясно излагате позицията си. Ако сте на мястото на Фед или на ЕЦБ, дали не би трябвало да сте много по-внимателен в управлението на процесите до лятото?

Централните банки ще продължат по пътя  на затягането, ще продължат да са много внимателни, много фокусирани над това да не изгубят дългосрочната устойчивост на инфлационните очаквания.

Затова и, честно казано, не виждам никакъв шанс за разхлабване тази година и пазарите грешат в това отношение. Така че те ще искат да гарантират не само спада от 9 до 4%, но и да ограничат всички рискове от дестабилизация на инфлационните очаквания.

И понеже по принцип всичко това се движи от ограниченията на трудовия пазар, действието все още се развива на територията на предлагането. Ще е много трудно да се понижи инфлацията под 4%, а камо ли под 3%.

Така че, в известен смисъл ние се намираме в лесната фаза на цикъла на затягане.

Не е ли проблем, че пазарите не разбират това? Например, членове на Фед казват да не очакваме обрат в политиката в скоро време, но пазарите продължават да подлагат това на съмнение.

Така е и идеята, че тази година може да има разхлабване за мен е прекалено оптимистична. Защото, ако сте на мястото на централната банка, ще искате да сте сигурни, че ще се справите, че няма риск от внезапно покачване на инфлационните очаквани. Така че, очаквам в най-добрия случай да видим известна пауза, но по-късно и може да се наложи пазарът да се приспособи спрямо тези очаквания за разхлабване. Това ние наричаме „новия режим“.

Голямото приспособяване приключи и идеята, че когато икономиката има затруднения, централната банка ще облекчи условията остава в миналото. Този път не мисля, че ще бъде така.